Τη Δευτέρα 17, την Τρίτη 18 και την Τετάρτη 19 Μαΐου 2021, στα πλαίσια του προγράμματος “Μαθαίνω να βλέπω τον άνθρωπο”, είχαμε την ευκαιρία να φιλοξενήσουμε στο σχολείο μας, και συγκεκριμένα στα τμήματα της Ε΄ τάξης τον κ. Παναγιώτη Πιτσίνιαγκα, μέλος του Σ.Κ.Ε.Π (Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους) και να μοιραστούμε μαζί του μια διαφορετική εμπειρία.
Τα παιδιά συνομίλησαν με τον Παναγιώτη και πληροφορήθηκαν μέσα από έναν ειλικρινή διάλογο για την κινητική αναπηρία, αντάλλαξαν σκέψεις και συναισθήματα και κατανόησαν τα καθημερινά εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με αναπηρία.
Οι μαθητές δώρισαν στον Παναγιώτη μια κάρτα με τις σκέψεις τους, έβγαλαν αναμνηστικές φωτογραφίες και χάρηκαν ιδιαίτερα με την παρουσία του στο σχολείο μας
Το μήνυμα της δράσης:
“Κοινωνική αποδοχή, κατανόηση αλληλοσεβασμός, ισότητα”
Ο Παναγιώτης Πιτσίνιαγκας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο- Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών και στο Πανεπιστήμιο Πατρών το τμήμα Μαθηματικών.
Έχει ατελή τετραπληγία λόγω κάκωσης νωτιαίου μυελού ύστερα από τροχαίο ατύχημα.
Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει μια πλούσια ακτιβιστική δράση με βασικό άξονα τις πρωτοβουλίες του ως εμψυχωτής, ομιλητής και συντονιστής βιωματικών παρεμβάσεων στο Σύνδεσμο Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους.
Αποστολή του Σ.Κ.Ε.Π είναι να εξοικειώσει το ευρύτερο κοινό με την εικόνα της αναπηρίας,συνδέοντας νέους με κινητική,αισθητηριακή ή νοητική αναπηρία με μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Στο πλαίσιο αυτό οργανώνει επισκέψεις σε σχολεία και βιωματικές δράσεις, όπως η “Δράση στους δρόμους”, όπου οι άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν κινητικό πρόβλημα καλούνται να καθίσουν σε αναπηρικά αμαξίδια και να δοκιμάσουν να κινηθούν σε έναν κεντρικό χώρο.
Επίσης είναι εκπαιδευτής εθελοντών της μονάδας προσβασιμότητας του Πανεπιστημίου Αθηνών στις τεχνικές συνοδού ατόμων που μετακινούνται με αναπηρικό αμαξίδιο, παίκτης της εθνικής ομάδας ράγκμπι με αμαξίδιο και τέλος της οργανωτικής ομάδας του TEDxAthens.