Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι η βιβλιοθήκη μας αποτελεί πλέον ανοιχτό βιβλίο για όλους!

Στις 22 Φεβρουαρίου 2022 η σχολική βιβλιοθήκη εντάχθηκε σε ένα ακόμα δίκτυο, το πανελλήνιο δίκτυο σχολικών βιβλιοθηκών δημόσιας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης OpenLib (http://mylib.sch.gr/index.php). 

Το έργο myLib διατίθεται υπό την Άδεια Creative Commons  από το ΕΠΑ.Λ. Έδεσσας. Υπεύθυνος για τη σχεδίαση και υλοποίηση της υποδομής νέφους openLib είναι ο κύριος Τρίπτσης Βασίλειος, εκπαιδευτικός ΠΕ86, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά για την προσφορά, συνεργασία, βοήθεια και συνεχή υποστήριξη.

Η σημασία της ένταξης στο δίκτυο OpenLib

Η σχολική βιβλιοθήκη απέκτησε δωρεάν πρόσβαση και τεχνική υποστήριξη σε web περιβάλλον διαχείρισης ψηφιακής δανειστικής βιβλιοθήκης και δωρεάν φιλοξενία στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.

 Έχει πλέον τον δικό της αυτόνομο ισότοπο (http://lib6dimvrilissia.mysch.gr/) ξέχωρο από αυτόν της σχολικής μονάδας που ανήκει οργανικά, δηλαδή του 6ου Δ.Σ. Βριλησσίων, ώστε να υποστηρίζονται καλύτερα οι λειτουργίες της.

Τα οφέλη είναι πολλαπλά, μεταξύ άλλων:

  1. Ηλεκτρονική αναζήτηση των τίτλων οποτεδήποτε, απ’ οποιονδήποτε, απ’ οπουδήποτε.
  2. Πλήρης καταγραφή των βιβλίων (τίτλος, συγγραφέας, λοιποί συντελεστές, εκδότης, χρονιά έκδοσης, σελίδες, γλώσσα, ISBN, θεματική κατηγορία, ταξινομικός αριθμός βάσει Dewy, περίληψη, μικρογραφία εξώφυλλου)
  3. Απόδοση Barcode σε κάθε βιβλίο και ενσωμάτωση εφαρμογής Barcode Scanner
  4. Ηλεκτρονική εγγραφή μελών-δανειστών και καταγραφή της δανειστικής δραστηριότητάς τους
  5. Στατιστικά δανεισμών και κυκλοφορίας υλικού
  6. Λειτουργία απογραφής του συνόλου των βιβλίων και λήψης αντιγράφων ασφαλείας
  7. Διασύνδεση με το ΒιβλιοNet, την βιβλιογραφική βάση δεδομένων του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού

Η ηλεκτρονική καταχώριση του συνόλου των βιβλίων της σχολικής βιβλιοθήκης (πάνω από 3000 τίτλοι 3.127) στον νέο ηλεκτρονικό κατάλογο είναι μια δυναμική, σύνθετη και χρονοβόρα διαδικασία, που άρχισε τον Φεβρουάριο  του 2022.

 Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Ιωάννη Ζερβή για την αμέριστη βοήθειά του από τον Φεβρουάριο μήνα.

 Σε τακτά χρονικά διαστήματα θα καταχωρούνται νέα βιβλία, τα οποία μπορείτε να βλέπετε στην ενότητα «Νέα Βιβλία».

Απαραίτητη προϋπόθεση εγγραφής των μαθητών μας στην Βιβλιοθήκη Μylib αποτελεί η συναίνεση γονέα ή κηδεμόνα για την οποία δόθηκε σχετικό έντυπο (επισυνάπτεται και παρακάτω).

Επιπλέον θα χρειαστούμε ένα email το οποίο θα χρησιμοποιείτε ως όνομα χρήστη τόσο για τον δανεισμό όσο και για την είσοδό σας στην εφαρμογή Mylib.

Θερμή παράκληση το έντυπο της συναίνεσης καθώς και το email που επιθυμείτε να επιστραφεί συμπληρωμένο στο σχολείο μέχρι 31 Μαΐου.  

Προηγούμενο άρθροΕπικοινωνία Δ’ τάξης με τη συγγραφέα κ. Αγγελίδου
Επόμενο άρθροΕπικοινωνία Γ΄ τάξης με τον συγγραφέα κ. Νίκο Μιχαλόπουλο