Στο πλαίσιο της διεξαγωγής έρευνας για τη σχολική βία και τον εκφοβισμό, υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής. μαθητές/-τριες, εκπαιδευτικοί και γονείς/κηδεμόνες του σχολείου μας κληθήκαμε να συμμετάσχουμε συμπληρώνοντας ένα ερωτηματολόγιο.
Αρχικά ενημερώθηκαν οι γονείς /κηδεμόνες των μαθητών/τριών των Ε΄και ΣΤ΄τάξεων για τη διεξαγωγή της έρευνας και ζητήθηκε η συναίνεσή τους για τη συμμετοχή των ιδίων και των παιδιών τους. Κατόπιν εκδόθηκαν κλειδάριθμοι για να διασφαλιστεί η ανωνυμία των απαντήσεων.
Σήμερα, ξεκινήσαμε με μια σύντομη παρουσίαση, υπό την καθοδήγηση της υπεύθυνης εκπαιδευτικού για την ενδοσχολική βία, κ Παπαθανασίου Ολυμπίας και την τεχνολογική υποστήριξη της εκπαιδευτικού Πληροφορικής κ Σαμαρτζή Χριστίνας, ώστε να διευκρινίσουμε τις έννοιες και να κατανοήσουμε τις διαφορές μεταξύ σύγκρουσης και εκφοβισμού. Τονίσαμε τα χαρακτηριστικά του σχολικού εκφοβισμού: συμπεριφορά επιθετική, εσκεμμένη και επαναλαμβανόμενη, συμβαίνειμεταξύ ατόμων διαφορετικής ισχύος και αποσκοπεί στηνπρόκληση ψυχικού ή σωματικού πόνου.
Έπειτα συζητήσαμε συμβάντα της καθημερινότητας και ξεκαθαρίσαμε: Πότε πρέπει να πούμε κάτι και πότε απλά γινόμαστε «καρφιά».
Καρφώνω: Λέω κάτι. για να βάλω κάποιον σε μπελάδες, ενώ
Ενημερώνω: Λέω κάτι για να γλιτώσω κάποιον από μπελάδες.
Τέλος διαμοιράσαμε τους κλειδάριθμους και οι μαθητές/τριες συμπλήρωσανε τα ερωτηματολόγια στο χώρο της αίθουσας Η/Υ.
Πιστεύουμε ότι οι πληροφορίες που θα προσφέρει αυτή η έρευνα είναι πολύτιμες για τον σχεδιασμό αποτελεσματικών προγραμμάτων πρόληψης και παρέμβασης ώστε να μειωθούν τα περιστατικά ενδοσχολικής βίας και να διασφαλιστεί ένα ήρεμο και δημιουργικό σχολικό περιβάλλον για όλους!