Στο πλαίσιο της διεξαγωγής έρευνας για τη σχολική βία και τον εκφοβισμό, υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής. μαθητές/-τριες, εκπαιδευτικοί και γονείς/κηδεμόνες του σχολείου μας κληθήκαμε να συμμετάσχουμε συμπληρώνοντας ένα ερωτηματολόγιο.

Αρχικά ενημερώθηκαν οι γονείς /κηδεμόνες των μαθητών/τριών των Ε΄και ΣΤ΄τάξεων για τη διεξαγωγή της έρευνας και ζητήθηκε η συναίνεσή τους για τη συμμετοχή των ιδίων και των παιδιών τους. Κατόπιν εκδόθηκαν κλειδάριθμοι για να διασφαλιστεί η ανωνυμία των απαντήσεων.

Σήμερα, ξεκινήσαμε με μια σύντομη παρουσίαση, υπό την καθοδήγηση της υπεύθυνης εκπαιδευτικού για την ενδοσχολική βία, κ Παπαθανασίου Ολυμπίας και την τεχνολογική υποστήριξη  της εκπαιδευτικού Πληροφορικής κ Σαμαρτζή Χριστίνας, ώστε να διευκρινίσουμε τις έννοιες και να κατανοήσουμε τις διαφορές μεταξύ σύγκρουσης και εκφοβισμού. Τονίσαμε τα χαρακτηριστικά του σχολικού εκφοβισμού: συμπεριφορά επιθετική, εσκεμμένη και επαναλαμβανόμενη, συμβαίνειμεταξύ ατόμων διαφορετικής ισχύος και αποσκοπεί στηνπρόκληση ψυχικού ή σωματικού πόνου.

Έπειτα συζητήσαμε συμβάντα της καθημερινότητας και ξεκαθαρίσαμε: Πότε πρέπει να πούμε κάτι και πότε απλά γινόμαστε «καρφιά».

Καρφώνω: Λέω κάτι. για να βάλω κάποιον σε μπελάδες, ενώ

Ενημερώνω: Λέω κάτι για να γλιτώσω κάποιον από μπελάδες.

Τέλος διαμοιράσαμε τους κλειδάριθμους και οι μαθητές/τριες συμπλήρωσανε τα ερωτηματολόγια στο χώρο της αίθουσας Η/Υ.

Πιστεύουμε ότι οι πληροφορίες που θα προσφέρει αυτή η έρευνα είναι πολύτιμες για τον σχεδιασμό αποτελεσματικών προγραμμάτων πρόληψης και παρέμβασης ώστε να μειωθούν τα περιστατικά ενδοσχολικής βίας και να διασφαλιστεί ένα ήρεμο και δημιουργικό σχολικό περιβάλλον για όλους!

Προηγούμενο άρθροΕ-twιnning: Επικοινωνία μαθητών της Ε τάξης με σχολείο της Ιταλίας.
Επόμενο άρθροΈνα ακόμα σκαλί