Στο πλαίσιο της εβδομάδας συναντήσεων των μαθητών μας με αγαπημένους τους συγγραφείς, τα πρωτάκια μας είχαν σήμερα, Παρασκευή 28/5/21,  μια διαδικτυακή συνάντηση με το συγγραφέα Αντώνη Παπαθεοδούλου.

Τα τρία τμήματα της Α΄ τάξης με τις δασκάλες τους κ. Σ. Ντινιακού κ. Μ. Παλαμαρά, κ. Μ. Κουλλιά ανυπομονούσαν για τη συνάντηση αυτή, μια και το τελευταίο διάστημα είχαν διαβάσει αρκετά βιβλία του συγγραφέα και τα ζωντάνεψαν με συζήτηση και δραστηριότητες… στην τάξη, στην αυλή, ακόμα και στον περίπατό τους στο πάρκο!

Για το εξαιρετικό βιβλίο «Ο ραφτάκος των λέξεων», έφτιαξαν ρούχα με τις κλωστές της δροσιάς, της ζεστασιάς, του καλοκαιριού και του χειμώνα, πλεγμένες με λέξεις μέσα στην ύφανση. Μετά δραματοποίησαν σκηνές του παραμυθιού.

Για τους «Καλούς και κακούς πειρατές» κατασκεύασαν πειρατές και πειρατίνες, σημαίες, φόρεσαν πειρατικά καπέλα που τους περίμεναν στα κάγκελα του σχολείου γεμισμένα με καραμέλες από τη δασκάλα τους, έφτιαξαν κάστρα και σπαθιά τεράστιες αφίσες για «Του σκοινιού τα μανταλάκια», που δείχνουν ποιος είναι ο αληθινός φίλος…

Και όταν ο συγγραφέας έφτασε πια μέσα από τις οθόνες στην τάξη μας, τα παιδιά ήταν σαν να τον γνώριζαν ήδη από παλιά.

Ο Αντώνης Παπαθεοδούλου δικαίωσε τη χαρά και την προσδοκία τους. Τα κέρδισε από την πρώτη στιγμή, παίρνοντας κάθε λέξη τους και συνθέτοντας ένα μαγευτικό παραμύθι, με απίστευτη δύναμη επικοινωνίας και δημιουργική ετοιμότητα. Και όσο η φωνή του άξιου Παραμυθά διηγιόταν την περιπέτεια του βασιλιά που έψαχνε την κορώνα του, τα χέρια του δίπλωναν και ξεδίπλωναν μια απλή κόλλα χαρτί, μεταμορφώνοντάς την σε αλεπού, ψάρι, αστέρι, δώρο, γράμμα, βάρκα, στέμμα, με την τέχνη του origami!

Κάθε τεχνική δυσκολία που … προσπάθησε να μας εμποδίσει, νικήθηκε από τη χαρά της συνάντησης και το ταλέντο του Α.Παπαθεοδούλου στη ζωντανή επικοινωνία.

Τα μικρά μυαλουδάκια γέμισαν από ερεθίσματα και νοήματα, που  αργότερα θα τους ανοίξουν δρόμους για προβληματισμό και αναζήτηση.

Κι όταν έφτασε η στιγμή να ακούσει ο συγγραφέας από τα παιδιά τις ερωτήσεις που είχαν ετοιμάσει για αυτόν, ο ενθουσιασμός του ήταν ίδιος με τον δικό τους! Μοιράστηκε μαζί μας από πού παίρνει την έμπνευσή του, μας αποκάλυψε ότι έχει γράψει μια ποιητική συλλογή και μας έκανε να αποφασίσουμε ποιο θα είναι το επόμενο βιβλίο που θα διαβάσουμε στην τάξη: το πρώτο βιβλίο που διάβασε μικρός, το «Παραμύθι με τα χρώματα», του Αλέξη Κυριτσόπουλου!

Και η εμπειρία μας θα έχει και συνέχεια. Επειδή βρήκε τις ερωτήσεις των παιδιών πρωτότυπες, μας πρότεινε να επικοινωνήσουμε και πάλι για να τις μετατρέψουμε σε συνέντευξη!

Στο τέλος της ημέρας, με τη φαντασία τους και πάλι «φορτισμένη» από τη συνάντηση, τα πρωτάκια μας κατασκεύασαν στέμματα σαν του βασιλιά της ιστορίας που άκουσαν και ένα τεράστιο κολιέ με λέξεις,  που το φοράμε όταν θέλουμε να νιώσουμε όμορφα!

Όχι, ο συγγραφέας δεν είναι ένας κύριος με γυαλιά ανάμεσα σε σκονισμένα βιβλία, μόνος σε μια μακρινή σοφίτα. Είναι ένας φίλος που ξέρει να μοιράζεται υπέροχες ιστορίες, να τις ζωντανεύει και να μας βάζει μέσα τους!

Ευχαριστούμε για την υπέροχη αυτή συνάντηση!

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Αντώνης Παπαθεοδούλου γεννήθηκε στον Πειραιά το 1977. Σπούδασε Κινούμενο Σχέδιο με Υπολογιστές, Γεωλογία και Ισπανική Φιλολογία. Το πρώτο του βιβλίο κυκλοφόρησε το 1999. Έχει γράψει ιστορίες, τραγούδια και σενάρια για παιδιά και μεταφράζει για παιδιά βιβλία ξένων δημιουργών. Βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πάνω από 10 γλώσσες, έχουν γίνει παραστάσεις για θέατρο και κουκλοθέατρο και έχουν πάρει πολλά σημαντικά βραβεία και διακρίσεις. Ενδεικτικά:

  • Αναγραφές στη λίστα White Ravens της Διεθνούς Παιδικής Βιβλιοθήκης του Μονάχου
  • Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου του Περιοδικού Διαβάζω 2011 
  • Κρατικό Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου 2011 και2012
  • Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 2015
  • IX Διεθνές Βραβείο Compostela  2016
  • Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου του Αναγνώστη 2020
  • Βραβείο Παιδικού Βιβλίου Public 2019 και 2020
Προηγούμενο άρθροΕπικοινωνία μαθητών του Δ1 τμήματος με τον συγγραφέα Γεώργιο Κατσέλη
Επόμενο άρθροΕισαγωγή μαθητών/τριών και σχετικές ρυθμίσεις στα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία (Π.Σ. & ΠΕΙ.Σ.) για το σχολικό έτος 2021-2022